Waluty mierzone… burgerem. Czy polski złoty jest niedowartościowany?
Choć sama nazwa wywołuje przede wszystkim szeroki uśmiech, temat jest jak najbardziej poważny. W drugiej połowie lat 80. brytyjski tygodnik „The Economist” zaczął mierzyć parytet siły nabywczej walut w oparciu o cenę jednego z najpopularniejszych dań restauracji McDonald’s – Big Maca. Ponieważ znana sieciówka sprzedaje swoje produkty w ponad 100 krajach świata, a w każdym z nich produkcja odbywa się na miejscu, eksperci uznali, że może to być ciekawy wskaźnik ekonomiczny.
Podczas, gdy dla jednych narodów zakup słynnej kanapki nie będzie w żadnym stopniu obciążał budżetu, innym ten fast food wyda się zwyczajnie drogi. Jak jest z Polską?
O tym, jak wygląda Indeks Big Baca nad Wisłą i jak ogólnie ma się sytuacja złotego widzowie dowiedzą się już w środę o 18:00. Ponadto Łukasz Zembik, kierownik Departamentu Analiz i Edukacji w ONDA TMS Brokers opowie również:
- Ile może wynieść stopa referencyjna NBP w październiku?
- Kiedy można spodziewać się obniżek stóp procentowych?
- Korelacje na rynku FX - z kim złoty przystaje?
- Kto traci, a kto zyskuje na słabym PLN?
Zapisów na bezpłatny webinar można dokonać TUTAJ.